Saturday, July 20, 2024

9th Class Biology MCQs Chapter 8 “Nutrition”

Class 9th Biology MCQs & Questions
Chapter: 8
“Nutrition”

1. Most efficient autotrophic mode of nutrition is
a) Plants
b) Animals
c) Earthworms
d) None of the above
Sol: (a) Plants
2. Which of the following is a micronutrient?
a) Zinc
b) Carbon
c) Hydrogen
d) Oxygen
Sol: (a) Zinc
3. Which of the following is a macronutrient?
a) Chlorine
b) Magnesium
c) Iron
d) Boron
Sol: (b) Magnesium
4. The macronutrients that role-play in plant life are the composition of proteins, vitamins, and enzymes.
a) Calcium
b) Potassium
c) Sulphur
d) Phosphorous
Sol: (c) Sulphur
5. The micronutrients “Nickel” role play in plants
a) Osmosis of water
b) Opening and closing of stomata
c) Nitrogen metabolism
d) Cell division
Sol: (c) Nitrogen metabolism
6. Plants get nitrogen in the form of
a) Nitric acid
b) Nitrous sulphate
c) Nitrites
d) Nitrates
Sol: (d) Nitrates
7. Deficiency of which element causes yellowing and wilting of leaves?
a) Zinc
b) Carbon
c) Magnesium
d) Chlorine
Sol: (c) Magnesium
8. What is the structural component of chlorophyll?
a) Nitrogen
b) Magnesium
c) Copper
d) All of these
Sol: (b) Magnesium
9. Which plants eat small animals and used trapping mechanisms?
a) Carnivorous plants
b) Herbaceous plants
c) Flowering plants
d) Aquatic plants
Sol: (a) carnivorous plants
10. The inorganic elements that originate in the earth and cannot be made in the body are called
a) Vitamins
b) Minerals
c) Trace minerals
d) All of these
Sol: (b) Minerals
11. Which are the naturally occurring inorganic fertilizers?
a) Gypsum
b) Rock phosphate
c) Elemental sulfur
d) All of these
Sol: (d) All of these
12. Increase in chemical nutrients in an ecosystem called
a) Nitrification
b) Assimilation
c) Eutrophication
d) Nutrition
Sol: (c) Eutrophication
13. What is the most common source of energy?
a) Lipids
b) Proteins
c) Carbohydrates
d) All of these
Sol: (c) Carbohydrates.
14. What is the most commonly used carbohydrate for energy?
a) Maltose
b) Lactose
c) Starch
d) Glucose
Sol: (d) Glucose
15. How many calories do carbohydrates contain energy per gram
a) 4000 calories
b) 4 kilocalories
c) 3000 calories
d) Both (a) and (b)
Sol: (d) Both (a) and (b)
16. Lipids are composed of
a) Fatty acids
b) Glycerol
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (c) Both (a) and (b)
17. Lipids containing unsaturated fatty acids are………..at room temperature.
a) Solid
b) Liquid
c) Gas
d) All of these
Sol: (b) Liquid
18. Haw much unsaturated fatty acids are present in butter?
a) 70 percent
b) 30 percent
c) 60 percent
d) 40 percent
Sol: (b) 30 percent
19. One gram of lipids contains energy.
a) 8 kilocalories
b) 9 kilocalories
c) 7 kilocalories
d) 10 kilocalories
Sol: (b) 9 kilocalories
20. Proteins are the major components of
a) Ligaments
b) Tendons
c) Muscles
d) All of these
Sol: (d) All of these
21. One gram of protein how many calories of energy?
a) 2 kilocalories
b) 4 kilocalories
c) 6 kilocalories
d) 8 kilocalories
Sol: (b) 4 kilocalories
22. What type of fatty acids increases heart disease risk
a) Saturated
b) Un-saturated
c) Poly-unsaturated
d) None of the above
Sol: (a) Saturated
Note: Trans-fats are also a category of fatty acid, which also increases the risk of coronary heart disease.
23. The minerals that are required in amounts less than 100 milligrams per day called
a) Major minerals
b) Trace minerals
c) Metallic minerals
d) Ferrous minerals
Sol: (b) Trace minerals
24. Which one is a major mineral?
a) Copper
b) Fluoride
c) Iodine
d) Chloride
Sol: (d) Chloride
25. Which one of the trace minerals is play role in insulin action?
a) Copper
b) Iodine
c) Chromium
d) sodium
Sol: (c) chromium
26. Which one of the minerals is required for the development and maintenance of bones and teeth?
a) Calcium
b) Magnesium
c) Phosphorus
d) All of these
Sol: (d) All of these
27. What type of trace mineral is used for normal thyroid function?
a) Copper
b) Zinc
c) Iron
d) Iodine
Sol: (d) Iodine
28. Which one mineral play role in blood clotting
a) Iron
b) Calcium
c) Phosphorus
d) Chloride
Sol: (b) Calcium
29. The deficiency of which mineral causes anaemia?
a) Potassium
b) Zinc
c) Calcium
d) Iron
Sol: (d) Iron
30. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?
a) Vitamin K
b) Vitamin E
c) Vitamin D
d) Vitamin C
Sol: (d) Vitamin C
31. The first fat-soluble vitamin “Vitamin A” identified in
a) 1713
b) 1813
c) 1913
d) 1816
Sol: (c) 1913
32. Which one of vitamins is combined opsin to rhodopsin, necessary for vision?
a) E
b) D
c) A
d) B
Sol: (c) A
33. Night blindness is caused by a deficiency of
a) Vitamin A
b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin K
Sol: (a) Vitamin A
34. Poor growth, blindness, and dry skin are the deficiency symptoms of
a) Vitamin B
b) Vitamin C
c) Vitamin A
d) Vitamin D
Sol: (c) Vitamin A
35. Which type of vitamin deficiency causes “Scurvy”
a) Vitamin C
b) Vitamin A
c) Vitamin B
d) Vitamin D
Sol: (a) Vitamin C
36. Vitamin C is responsible for
a) Collagen formation
b) Healing of wounds
c) Functioning of the immune system
d) All of these
Sol: (d) All of these
37. “Scurvy” leading to the causes of
a) Vitamin A
b) Vitamin C
c) Vitamin K
d) Vitamin D
Sol: (b) Vitamin C
38. Softening of bones called
a) Osteoblast
b) Osteomalacia
c) Osteocyte
d) None of the above
Sol: (b) Osteomalacia
39. Which vitamin is synthesized by the skin when ultraviolet (UV) radiations from the sun
a) Vitamin D
b) Vitamin C
c) Vitamin A
d) Vitamin K
Sol: (a) Vitamin D
40. Deficiency of vitamin D leads to
a) Rickets in children
b) Osteomalacia in adults
c) Softening of bones
d) All of these
Sol: (d) All of these
41. How many percent of water is in the human body?
a) 70%
b) 60%
c) 50%
d) 80%
Sol: (b) 60%

As we, all know Allah Almighty says in “Holy Quran”:
“We made every living thing from water.”
(Sura: Ambia, Verse: 30)

42. The part of human food that is indigestible called
a) Dietary fibre
b) Roughage
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (c) Both (a) and (b)
43. The type of fibre that travels quickly through the small intestine is called
a) Insoluble dietary fibre
b) Soluble dietary fibre
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (a) Insoluble dietary fibre
44. Which one is soluble dietary fibre?
a) Beans
b) Barely
c) Oats
d) All of the above
Sol: (d) All of the above
45. Who said that “Let thy food be thy medicine”?
a) Joseph Lister
b) Karl Landsteiner
c) Galileo
d) Hippocrates
Sol: (d) Hippocrates
46. The percentage of protein in egg
a) 12%
b) 13%
c) 0.6%
d) 2.3%
Sol: (b) 13%
47. The percentage of carbohydrates in bread (Roti)
a) 52%
b) 23%
c) 20%
d) 19%
Sol: (a) 52%
48. How much percentage of proteins in chicken?
a) 22%
b) 20%
c) 23%
d) 81%
Sol: (b) 20%
49. The percentage of butter in lipids
a) 52%
b) 81%
c) 11%
d) 0.6%
Sol: (b) 81%
Note:
The growing body or a child needs more proteins per kilogram weight for better growing of bones, red blood cells, and other metabolic functions.
50. Excessive loss of nutrients or imbalance or poor absorption of nutrients is called
a) Anemia
b) Starvation
c) Malnutrition
d) Obesity
Sol: (c) Malnutrition
51. Common forms of malnutrition are include
a) Protein-energy malnutrition (PEM)
b) Mineral deficiency disease (MDD)
c) Over-intake of nutrients (OIN)
d) All of these
Sol: (d) All of these
52. What are the disease caused by protein-energy malnutrition?
a) Kwashiorkor
b) Marasmus
c) Anemia
d) Both (a) and (b)
Sol: (d) Both (a) and (b)
53. Kwashiorkor is a disease of protein deficiency at the age of
a) 7 months
b) 12 months
c) 18 months
d) None of the above
Sol: (b) 12 months
54. A disease caused by the insufficient amount of iodine in diet called
a) Anemia
b) Goiter
c) Starvation
d) Marasmus
Sol: (b) Goiter
55. “Anemia” literally means
a) Lack of white blood cells
b) Lack of blood
c) Lack of food
d) Lack of protein
Sol: (b) Lack of blood
56. Which disease is called the mother disease?
a) Obesity
b) Starvation
c) Constipation
d) None of the above
Sol: (a) Obesity
57. According to the food and Agriculture Organization of the United Nations, “How many children die in every five seconds from starvation”?
a) One child
b) Two child
c) Three child
d) Five child
Sol: (a) One child
58. The lack of enough food to feed all people living in an area is called
a) Famine
b) Anemia
c) Drought
d) Defecation
Sol: (a) Famine
59. The process of taking in food is called
a) Digestion
b) Ingestion
c) Absorption
d) Defecation
Sol: (b) Ingestion
60. The process of breaking complex substances into simpler substances is called
a) Assimilation
b) Digestion
c) Defecation
d) None of the above
Sol: (b) Digestion
61. The elimination of undigested food from the body is called
a) Defecation
b) Assimilation
c) Ingestion
d) Absorption
Sol: (a) Defecation
62. The grinding of food by teeth is called
a) Chewing
b) Mastication
c) Both (a) and (b)
d) Lubrication
Sol: (c) Both (a) and (b)
63. The piece of food is rolled up by the tongue into small, slippery, spherical mass is called
a) Bolus
b) Palate
c) Esophagus
d) None of the above
Sol: (a) Bolus
64. How long is the human esophagus?
a) 25cm
b) 30cm
c) 40cm
d) 15cm
Sol: (a) 25cm
65. The flap of cartilage is called
a) Glottis
b) Epiglottis
c) Mastication
d) None of the above
Sol: (b) Epiglottis
66. The waves of contraction and relaxation in the smooth muscles of alimentary canal walls are called
a) Mastication
b) Lubrication
c) Food selection
d) Peristalsis
Sol: (d) Peristalsis
67. If the direction of peristalsis reverses, then what happened?
a) Sleeping sickness
b) Vomiting
c) Headache
d) Death
Sol: (b) Vomiting
68. The sphincter between the stomach and esophagus is called
a) Pyloric sphincter
b) Cardiac sphincter
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (b) Cardiac sphincter
69. The sphincter between the stomach and small intestine is called
a) Pyloric sphincter
b) Cardiac sphincter
c) Ileocecal sphincter
d) All of the above
Sol: (a) pyloric sphincter
70. Gastric juice is composed of
a) Mucous
b) Hydrochloric acid
c) Pepsinogen
d) All of the above
Sol: (d) All of the above
71. The starch in our bite of bread and the protein in mutton have been partially digested and the food has been converted to a soup-like mixture called
a) Chyme
b) Chyle
c) Bile
d) None of the above
Sol: (a) Chyme
72. The length of the jejunum is about
a) 2.4 meters long
b) 2.2 meters long
c) 2.3 meters long
d) 2.1 meter long
Sol: (a) 2.4 meters long
73. Length of the ileum is about to
a) 3.5 meters long
b) 2.3 meters long
c) 2.5 meters long
d) 1.5 meters long
Sol: (a) 3.5 meters long
74. Which type of vitamin is necessary for the coagulation of blood?
a) Vitamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin C
d) Vitamin K
Sol: (d) Vitamin K
75. What is the largest gland of the human body?
a) Skin
b) Liver
c) Neurons
d) Pancreas
Sol: (b) Liver
76. The weight of a liver is about to
a) 1.7 kg
b) 1.6 kg
c) 1.5 kg
d) 1.4 kg
Sol: (c) 1.5 kg
77. In which part of the alimentary canal, the maximum absorption of nutrients occur?
a) Large intestine
b) Small intestine
c) Rectum
d) Stomach
Sol: (b) Small intestine
78. What are the causes of ulcers?
a) Smoking
b) Drinking coffee
c) Acid infection
d) All of these
Sol: (d) All of these

Important definition in chapter Class 9th Biology Chapter 8 “Nutrition”

Define nutrition
Define eutrophication
Define vitamins
Define famine
Define ingestion
Define digestion
Define assimilation
Define defecation
Define drought
Define mastication
Define bolus
Define villi
Define lacteal
Define chime

Important Short Question in chapter nutrition:
Difference b/w autotrophic and heterotrophic?
What is the role of nitrogen and magnesium?
Difference between saturated and unsaturated fatty acids?
What is the role of vitamin D?
Explain the disease due to a deficiency of minerals.
Write the effects of malnutrition.
Explain the small intestine.
Write the role of the liver.

 

Muhammad LuQman Ashrafhttp://beingghazali.com
Being Ghazali is a Biology, Nature, birds, and all about planets blog covering important CSS news and zoology-related posts. We plan to cover all biology topics and the latest information about zoology. Founded by "Muhammad LuQman Ashraf" with the Grace Of "Allah Almighty". We aim to discover new things, in the future and write all about Wildlife Sanctuary and National Parks in the world.

Related Articles

10 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles