Sunday, July 21, 2024

Class 10th Biology Solved MCQs Chapter 16 “Man and his environment”

10th class biology MCQs and Questions
Chapter -16
“Man and His Environment

1. The study of the interrelationship between organisms and their environment is called
a) Ecosystem
b) Ecology
c) Physiology
d) Embryology
Sol: (b) Ecology
2. Living factors living in an ecosystem are called
a) Biotic components
b) Abiotic components
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (a) Biotic components
3. The plants, algae, and photosynthetic bacteria are called
a) Consumers
b) Producers
c) Decomposers
d) Primary consumers
Sol: (b) producers
4. The shallow water-rooted plants are called
a) Consumers
b) Decomposers
c) Producers
d) Phytoplankton
Sol: (d) Phytoplankton
5. The consumers that eat animals and plants as well are called
a) Carnivores
b) Omnivores
c) Herbivores
d) None of the above
Sol: (b) Omnivores

10th biology definitions
10th biology definitions

6. The consumers that feed on plants are called
a) Herbivores
b) Carnivores
c) Omnivores
d) Producers
Sol: (a) Herbivores
7. Cattle, deer, rabbits, grasshoppers etc. are examples of
a) Decomposers
b) Carnivores
c) Herbivores
d) Producers
Sol: (c) Herbivores

Food chain
Food chain

8. The primary source of energy for all ecosystems is
a) ATP
b) Glucose
c) Carbohydrates
d) Sun
Sol: (d) Sun
9. A network of food chains which are interconnected at various trophic levels are called
a) Food chain
b) Food web
c) Ecological pyramid
d) None of the above
Sol: (b) Food web

Food web
Food web

10. Who developed the concept of ecological pyramids?
a) Charles Darwin
b) Charles Dickens
c) Charles Babbage
d) Charles Elton
Sol: (d) Charles Elton
11. The total amount of living or organic matter in an ecosystem at any time is called
a) Biomass
b) Biodiversity
c) Bio geosciences
d) Biological method
Sol: (a) Biomass

Food chain
12. The cyclic pathway through which materials move from the environment to organisms and back to the environment is called
a) Linear Cycle
b) Geochemical cycle
c) Biogeochemical cycles
d) All of the above
Sol: (c) Biogeochemical cycle
13. Carbon found in
a) Peat
b) Coal
c) Petroleum
d) All of the above
Sol: (d) All of the above
14. Carbon occurs naturally in
a) Graphite
b) Diamond
c) None of the above
d) Both (a) and (b)
Sol: (d) both (a) and (b)
15. Conversion of nitrogen gas into nitrates is called
a) Nitrogen fixation
b) Nitrogen peroxide
c) Nitrates
d) Nitrous oxide
Sol: (a) Nitrogen fixation
16. Ammonia is converted into nitrites by which bacteria
a) Nitrobacter
b) Pseudomonas
c) Mycobacterium
d) Nitrosomonas
Sol: (d) Nitrosomonas
17. The intersections between the members of the same species are called
a) Interspecific interactions
b) Intraspecific interactions
c) Homogenous interactions
d) All of the above
Sol: (b) intraspecific interactions
18. The intersections between the members of the different species are called
a) Intraspecific interactions
b) Interspecific interactions
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (b) Interspecific interactions
19. A group of organisms, which can interbreed in nature and produce fertile offspring is called
a) Genus
b) Population
c) Density
d) Species
Sol: (d) Species
20. Pitcher plant and Venus fly trap are live as
a) Pray
b) Predator
c) Parasitism
d) Mutualism
Sol: (b) Predator

Do you know?
Do you know?

21. The relationship between members of different species and they live together for shorter or longer periods
a) Symbiosis
b) Mutualism
c) Parasitism
d) Commensalism
Sol: (a) Symbiosis
22. The type of symbiosis in which a smaller partner derives food and shelter from the body of a larger partner and in turn, harms it
a) Parasitism
b) Commensalism
c) Mutualism
d) None of the above
Sol: (a) Parasitism
23. Which type of competition is always stronger and more severe
a) Interspecific competition
b) Intraspecific competition
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (b) Intraspecific competition
24. The type of parasite that live on the surface of host’s body and get food from there is called
a) Ectoparasite
b) Endoparasite
c) Parasite
d) None of the above
Sol: (a) Ectoparasite
25. The tapeworm, Ascaris, Entamoeba, and Plasmodium are the examples of
a) Ectoparasite
b) Endoparasite
c) Mutualism
d) All of the above
Sol: (b) Endoparasite
26. The type of symbiotic interaction in which both partners get benefits and neither is harmed
a) Mutualism
b) Commensalism
c) Parasitism
d) All of the above
Sol: (a) Mutualism
27. The type of symbiosis in which one partner is benefited while the other is neither benefited nor harmed is called
a) Mutualism
b) Parthenogenesis
c) Parasitism
d) Commensalism
Sol: (d) Commensalism
28. Earth’s surface temperature has increased ………….per decade in the past 30 years?
a) 0.1℃
b) 0.2℃
c) 0.3℃
d) 0.6℃
Sol: (b) 0.2℃
29. Acid rain has a pH value
a) 1-2
b) 3-6
c) 4-8
d) 10-12
Sol: (b) 3-6
30. The flow of energy in different trophic levels of the ecosystem is
a) Multidirectional
b) Unidirectional
c) Two directional
d) Directional less
Sol: (b) Unidirectional
31. What type of symbiosis between honeyguide and badger is ?
a) Mutualism
b) Commensalism
c) Parasitism
d) Both (a) and (b)
Sol: (a) Mutualism
32. Any undesirable change in the physical, chemical, or biological characteristics of air, water, and land that may harmfully affect living organisms and natural resources are called
a) Pollution
b) Urbanization
c) Afforestation
d) Eutrophication
Sol: (a) Pollution
33. The substances that cause pollution are called
a) Pollutants
b) Afforestation
c) Ozone depletion
d) None of the above
Sol: (a) Pollutants
34. Enrichment of water or lake with excessive nutrients is called
a) Pollution
b) Eutrophication
c) Urbanization
d) All of the above
Sol: (b) Eutrophication
35. In which year Pakistan developed the National Conservation Strategy?
a) 1947
b) 1967
c) 1999
d) 1992
Sol: (d) 1992

Plans for conservation of nature
Plans for conservation of nature

36. Which of the following is the abiotic component of the ecosystem?
a) Producers
b) Herbivores
c) Carnivores
d) Oxygen
Sol: (d) Oxygen
37. When we eat onions, our trophic level is;
a) Decomposer
b) Producers
c) Secondary consumer
d) Primary consumer
Sol; (d) Primary consumer
38. Which form of nitrogen is taken by the producers of the ecosystem?
a) Nitrogen gas
b) Ammonia
c) Nitrites
d) Nitrates
Sol: (d) Nitrates
39. Identify the correctly matched pair:
a) Rainfall-biotic factors in an ecosystem
b) Global warming-formation of fossil fuels
c) Renewable natural resource-air
d) Corn-secondary consumer
Sol: (c) Renewable natural resource-air
40. Organisms in the ecosystem that are responsible for the recycling of plant and animal wastes are
a) Producers
b) Consumers
c) Competitors
d) Decomposers
Sol: (d) Decomposers
41. In the food chain tree → caterpillar → robin → hawk →coyote, which is the secondary consumer?
a) Caterpillar
b) Robin
c) Hawk
d) Coyote
Sol: (b) Robin
42. In ecosystems, the flow of ________ is one way, while______ is/are constantly recycled.
a) Minerals, energy
b) Energy, minerals
c) Oxygen, energy
d) Glucose, water
Sol: (b) Energy, minerals
43. In the food chain “grass → rabbit → fox → bear → mushroom” , how many types of decomposers are present?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Sol: (a) 1

Important definitions that are asked in previous boards of Pakistan.
 Define community
 Define ecosystem
 Define biosphere
 Define food chain
 Define mutualism
 Define commensalism
 Define global warming
 Define greenhouse effect
 Define deforestation
 Define urbanization

Important Questions in this chapter that are asked in previous boards of Pakistan
 Difference between community and population
 Difference between biotic and abiotic components?
 Explain food web with examples.
 Explain the carbon cycle with a labeled diagram.
 Explain the nitrogen cycle with its steps and diagram.
 Difference between pray and predator.
 Difference between mutualism and commensalism with examples.
 Write the effects of acid rain.
 Write the effects of air population
 Explain eutrophication.
 Write the plans for the conservation of nature

Class 9th Biology                                              Class 10th Biology
Introduction to Biology                                        Gaseous exchange
Solving a biological problem                                 Pharmacology
Biodiversity                                                         Homeostasis

Class 10th biology chapter 16 “Man and its environment” MCQs and Questions.

 

 

Muhammad LuQman Ashrafhttp://beingghazali.com
Being Ghazali is a Biology, Nature, birds, and all about planets blog covering important CSS news and zoology-related posts. We plan to cover all biology topics and the latest information about zoology. Founded by "Muhammad LuQman Ashraf" with the Grace Of "Allah Almighty". We aim to discover new things, in the future and write all about Wildlife Sanctuary and National Parks in the world.

Related Articles

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles