Sunday, July 21, 2024

Class 9th biology MCQs chapter 9 “Transport”

Class 9th Biology MCQs & Questions
Chapter: 9
“Transport”

  1. The loss of water from plant surface through evaporation is called
    a) Absorption
    b) Transpiration
    c) Respiration
    d) Assimilation
    Sol: (b) Transpiration
  2. Transpiration from plant surface takes place via a
    a) Lenticels
    b) Cuticle
    c) Stomata
    d) All of these
    Sol: (d) All of these
  3. How much percentage (%) of the water that enters a plant is lost via transpiration?
    a) 80%
    b) 90%
    c) 75%
    d) 85%
    Sol: (b) 90%
  4. A single layer of cells surrounding the pericycle is called
    a) Conducting tissues
    b) Endodermis
    c) Epidermis
    d) Diffusion
    Sol: (b) Endodermis
  5. The rate of transpiration doubles with every dianabol vs anavar rise in temperature.
    a) 10°C
    b) 20°C
    c) 30°C
    d) 15°C
    Sol: (a) 10°C
  6. The temperature range where transpiration stops
    a) 20-40°C
    b) 30-40°C
    c) 40-45°C
    d) 25-30°C
    Sol: (c) 40-45°C
  7. In humid air, the rate of diffusion of water vapors is reduced and the rate of transpiration is
    a) High
    b) Low
    c) Moderate
    d) None of the above
    Sol: (b) Low
  8. When water molecules move up in the xylem of the leaf, it creates a pulling force, this pulling force is called
    a) Pressure flow mechanism
    b) Transpiration pull
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
    Sol: (b) Transpiration pull
  9. Which part of the plant is responsible for transporting food
    a) Xylem
    b) Phloem
    c) Root
    d) Stem
    Sol: (b) Phloem
  10. In most plants, food is transported in the form of
    a) Glucose
    b) Fructose
    c) Galactose
    d) Sucrose
    Sol: (d) Sucrose
  11. According to the pressure flow mechanism, food is moved from
    a) Sink to source
    b) Source to sink
    c) Pressure at the sink
    d) None of the above
    Sol: (b) Source to sink
  12. According to the pressure flow mechanism, what is the actual force behind the movement of food in the phloem?
    a) Drop in the pressure at the sink end
    b) Drop in the pressure at the source end
    c) Rise in the pressure at the source end
    d) Rise in the pressure at the sink end
    Sol: (a) Drop in the pressure at the sink end
  13. What type of circulatory system do humans have
    a) Open circulatory system
    b) Closed circulatory system
    c) Both of the above
    d) None of the above
    Sol: (b) Closed circulatory system
  14. The average volume of blood (liters) in the adult human body is
    a) 6 liters
    b) 5 liters
    c) 7 liters
    d) 8 liters
    Sol: (b) 5 liters
  15. How much percentage (%) of plasma is present in the blood
    a) 55 %
    b) 65 %
    c) 75 %
    d) 45 %
    Sol: (a) 55 %
  16. How much % of cells or cell-like bodies are present in the blood
    a) 50 %
    b) 60 %
    c) 45 %
    d) 55 %
    Sol: (c) 45 %
  17. Which type of circulatory system do arthropods have
    a) Closed circulatory system
    b) Open circulatory system
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
    Sol: (b) Open circulatory system
  18. How much percentage of water in the plasma
    a) 90-92 %
    b) 92-94 %
    c) 80-84 %
    d) Only 94 %
    Sol: (a) 90-92 %
  19. Blood clotting protein is called
    a) Albumin
    b) Fibrinogen
    c) Globulin
    d) Keratin
    Sol: (b) Fibrinogen
  20. The protein that maintains the water balance of blood is called
    a) Albumin
    b) Fibrinogen
    c) Keratin
    d) Biotin
    Sol: (a) Albumin
  21. The normal pH of human blood is
    a) 6.4
    b) 7.4
    c) 8.4
    d) 6.5
    Sol: (b) 7.4
  22. How many numbers of red blood cells (RBCs) are in cubic millimeters in males?
    a) 5 to 5.5 million
    b) 5 to 5.5 billion
    c) 3 to 3.5 million
    d) 6 to 6.5 million
    Sol: (a) 5 to 5.5 million

 

  1. In females, the average red blood cells are in cubic millimeters.
    a) 5 to 5.5 million
    b) 4 to 4.5 million
    c) 4 to 4.5 billion
    d) 5 to 5.5 billion
    Sol: (b) 4 to 4.5 million
  2. The percentage of the cytoplasm of RBCs is filled with hemoglobin.
    a) 90 %
    b) 95 %
    c) 85 %
    d) 80 %
    Sol: (b) 95 %
  3. The average life span of RBC (erythrocytes) is
    a) 180 days
    b) 120 days
    c) 30 days
    d) 360 days
    Sol: (b) 120 days
  4. Which cells play an important role in the body’s defense system
    a) Erythrocytes
    b) Thrombocytes
    c) Basophils
    d) Leukocytes
    Sol: (d) Leukocytes
  5. The substance is colorless and does not contain pigments.
    a) WBCs
    b) Platelets
    c) RBCs
    d) Both (a) and (b)
    Sol: (d) Both (a) and (b)
  6. How many WBCs are present in one cubic millimeter?
    a) 7000 to 8000
    b) 6000 to 7000
    c) 5000 to 6000
    d) 4000 to 6000
    Sol: (a) 7000 to 8000

 

Blood donate to and receive from
  1. Which of the following prevents blood clotting
    a) Neutrophils
    b) Eosinophils
    c) Basophils
    d) None of the above
    Sol: (c) Basophils
  2. In embryonic and foetal life, RBCs are formed in
    a) Liver and heart
    b) Liver and spleen
    c) Liver and bones
    d) All of the above
    Sol: (b) Liver and spleen
  3. The number of platelets in one cubic millimeter of blood contains
    a) 350,000
    b) 250,000
    c) 150,000
    d) 300,000
    Sol: (b) 250,000
  4. The average life span of a blood platelet is
    a) 7 to 8 days
    b) 120 days
    c) 4 to 5 days
    d) 7 to 8 hours
    Sol: (a) 7 to 8 days
  5. Change in a gene is called
    a) Alternation
    b) Mutation
    c) Citation
    d) None of the above
    Sol: (b) Mutation
  6. The process in which is uncontrolled production of defective white blood cells called
    a) Anemia
    b) Thalassemia
    c) Leukemia
    d) All of the above
    Sol: (c) Leukemia
  7. The disease is due to mutations in the gene of hemoglobin.
    a) Thalassemia
    b) Cooley’s anemia
    c) Anemia
    d) Both (a) and (b)
    Sol: (d) Both (a) and (b)
  8. World celebrates international thalassemia day on
    a) 8th April
    b) 8th May
    c) 8th June
    d) 9th June
    Sol: (b) 8th May
  9. A molecule that can stimulate immune response is called
    a) Antibody
    b) Antigen
    c) Agglutination
    d) All of these
    Sol: (b) Antigen
  10. When did the ABO blood group system discovered?
    a) 1800
    b) 1700
    c) 1900
    d) 1999
    Sol: (c) 1900
  11. Who discovered the ABO blood group system?
    a) William Harvey
    b) Charles Dickens
    c) Alexander Fleming
    d) Karl Landsteiner
    Sol: (d) Karl Landsteiner
  12. Which blood group contains antigen “A”
    a) A
    b) B
    c) AB
    d) O
    Sol: (a) A
  13. A person has no antigen in the blood group, the blood group is
    a) A
    b) AB
    c) O
    d) B
    Sol: (c) O
  14. The universal blood donor group is
    a) O negative
    b) A positive
    c) B positive
    d) O positive
    Sol: (a) O negative
  15. The heart is enclosed a double-walled sac called
    a) Valve
    b) Pericardium
    c) Pericardial fluid
    d) All of the above
    Sol: (b) Pericardium
  16. How many chambers are in the human heart?
    a) One
    b) Two
    c) Three
    d) Four
    Sol: (d) Four
  17. The strongest and largest chamber in the heart is
    a) Right ventricle
    b) Right atrium
    c) Left ventricles
    d) Left atrium
    Sol: (c) Left ventricle
  18. The opening between the right atrium and right ventricle is guarded by a valve known as
    a) Cuspid valve
    b) Bicuspid valve
    c) Tricuspid valve
    d) Semilunar valve
    Sol; (c) Tricuspid valve
  19. The walls of the left ventricle are
    a) Thinner
    b) Thickest
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
    Sol: (b) Thickest
  20. The type of valve is present at the base of the pulmonary trunk
    a) Bicuspid valve
    b) Tricuspid valve
    c) Semilunar valve
    d) Pulmonary semilunar valve
    Sol: (d) Pulmonary semilunar valve
  21. The opening between the left atrium and left ventricle is guarded by a valve known as
    a) Bicuspid valve
    b) Tricuspid valve
    c) Semilunar valve
    d) All of the above
    Sol: (a) Bicuspid valve
  22. The type of valve is present at the base of aorta
    a) Pulmonary semilunar valve
    b) Aortic semilunar valve
    c) Bicuspid valve
    d) Tricuspid valve
    Sol: (b) Aortic semilunar valve
  23. The pathway on which deoxygenated blood is carried from heart to lungs and in return oxygenated blood is carried from lungs to heart is called
    a) Pulmonary circulation
    b) Systematic circulation
    c) Circulation
    d) None of the above
    Sol: (a) Pulmonary circulation
  24. The alternating relaxations and contractions of heart chambers called
    a) Systole
    b) Diastole
    c) Cell cycle
    d) Cardiac cycle
    Sol: (d) Cardiac cycle

“One complete cardiac cycle makes one heartbeat.”

  1. Both atria contracts in
    a) Cardiac diastole
    b) Atria systole
    c) Ventricular systole
    d) All of the above
    Sol: (b) Atria systole

Note:
In one heartbeat,
 Diastole lasts about o.4 seconds.
 Atrial systole takes about 0.1 seconds.
 Ventricular systole lasts about 0.3 seconds.

  1. “Lubb-dubb” can be heard with the help of an apparatus called
    a) Barometer
    b) Hearing aid
    c) Stethoscope
    d) Telescope
    Sol: (c) Stethoscope
  2. Average human heartbeat per minute in men
    a) 60 times
    b) 70 times
    c) 30 times
    d) 180 times
    Sol: (b) 70 times
  3. In normal adults, the mass of the heart is about
    a) 350-400 g
    b) 250-350 g
    c) 150-180 g
    d) 200-250 g
    Sol: (b) 250-350 g
  4. The number of times your heart beats per minute is called
    a) Heart rate
    b) Pulse rate
    c) Cardiac cycle
    d) All of the above
    Sol: (a) Heart rate
  5. When does our heart take a rest?
    a) During sitting
    b) Suring sleeping
    c) During working
    d) Never
    Sol: (d) Never
  6. The blood vessels that carry blood away from the heart are called
    a) Veins
    b) Arteries
    c) Capillaries
    d) Villi
    Sol: (b) Arteries
  7. The pulmonary artery carries which kind of blood
    a) Oxygenated
    b) De-oxygenated
    c) Rich in oxygen
    d) All of the above
    Sol: (b) De-oxygenated
  8. The hollow internal cavity in which blood flows is called
    a) Gastrovascular cavity
    b) Internal cavity
    c) Arterioles
    d) Lumen
    Sol: (d) Lumen
  9. The smallest blood vessels are present in tissues.
    a) Arteries
    b) Veins
    c) Capillaries
    d) All of the above
    Sol: (c) Capillaries
  10. The walls of capillaries are composed of cells.
    a) Endothelium
    b) Smooth muscle
    c) Connective tissue
    d) Cardiac muscle
    Sol: (a) Endothelium
  11. The blood vessels that carry blood toward the heart are called
    a) Veins
    b) Arteries
    c) Capillaries
    d) All of the above
    Sol: (a) Veins
  12. The pulmonary vein, carries which kind of blood?
    a) Oxygenated blood
    b) De-oxygenated blood
    c) Both
    d) None of the above
    Sol: (a) Oxygenated blood
  13. The lumen of veins is __ than that of arteries.
    a) Shorter
    b) Broader
    c) Harder
    d) All of the above
    Sol: (b) Broader
  14. Which of the following blood vessels have valves that prevent the backflow of blood?
    a) Arteries
    b) Veins
    c) Capillaries
    d) Both (a) and (c)
    Sol: (b) Veins
  15. Which of the following blood vessels have high pressure?
    a) Arteries
    b) Veins
    c) Capillaries
    d) Both (b) and (c)
    Sol: (a) Arteries
  16. Which of the following blood vessels are the materials exchanged between the blood and the surrounding tissues?
    a) Arteries
    b) Capillaries
    c) Veins
    d) All of the above
    Sol: (b) Capillaries
  17. The first scientist who described the pathway of blood circulation
    a) Ibn-e-Nafees
    b) William Harvey
    c) Steve Harvey
    d) Steve Jobs
    Sol: (a) Ibn-e-Nafees
  18. Who discovered the pumping action of the human heart?
    a) William Harvey
    b) Steve Harvey
    c) Goldsmith
    d) Jabir Bin Hayan
    Sol: (a) William Harvey
  19. As the aorta passes down through the thorax it becomes
    a) Aortic arch
    b) Dorsal aorta
    c) Both
    d) None of the above
    Sol: (b) Dorsal aorta
  20. Which artery supplies blood to the ribs?
    a) Hepatic artery
    b) Superior mesenteric artery
    c) Hepatic artery
    d) Intercostal artery
    Sol: (d) Intercostal artery
  21. Which artery supplies blood to the digestive tract
    a) Caeliac artery
    b) Superior mesenteric artery
    c) Hepatic artery
    d) Both (a) and (b)
    Sol: (d) Both (a) and (b)
  22. The hepatic artery supplies blood to
    a) Heart
    b) Liver
    c) Kidney
    d) Brain
    Sol: (b) Liver
  23. Which pair of arteries supply blood to the kidneys?
    a) Renal arteries
    b) Hepatic arteries
    c) Intercostal artery
    d) Gonadal artery
    Sol: (a) Renal artery
  24. All veins coming from the stomach, spleen, pancreas, and intestine drain into
    a) Hepatic portal vein
    b) Femoral vein
    c) Gonadal vein
    d) All of the above
    Sol: (a) Hepatic portal vein
  25. Atherosclerosis is commonly referred to as a
    a) Narrowing of arteries
    b) Hardening of arteries
    c) Widening of arteries
    d) All of the above
    Sol: (a) Narrowing of arteries
  26. If a thrombus dislodges and becomes free-floating it is called
    a) Stone
    b) Embolus
    c) Plaques
    d) All of the above
    Sol: (b) Embolus
  27. Arteriosclerosis is a general term called
    a) Hardening of arteries
    b) Narrowing of arteries
    c) Widening of arteries
    d) All of the above
    Sol: (a) Hardening of arteries
  28. Coronary arteries and veins are collectively called
    a) Systematic circulation
    b) Coronary circulation
    c) Pulmonary circulation
    d) All of the above
    Sol: (b) Coronary circulation
  29. Angina pectoris means
    a) Chest pain
    b) Lever pain
    c) Pain in the left arm
    d) Pain in the kidney
    Sol: (a) Chest pain
  30. World heart day is held on
    a) 28th November
    b) 28th September
    c) 29th November
    d) 29th December
    Sol: (b) 28th September
  31. When fibrinogen makes blood clot it separates from blood and the remainder is called
    a) Plasma
    b) Serum
    c) Lymph
    d) Puss
    Sol: (b) Serum
  32. What is correct about human red blood cells?
    a) Have a limited lifespan
    b) Are capable of phagocytosis
    c) Are multinucleate
    d) Produce antibodies
    Sol: (a) Have a limited lifespan
  33. The death of heart tissue is called
    a) Atherosclerosis
    b) Arteriosclerosis
    c) Thalassemia
    d) Myocardial infarction
    Sol: (d) Myocardial infarction

Important definition in this chapter:
 Define pericycle
 Define lenticels
 Define transpiration pull
 Define cohesion tension theory
 Define the pressure flow mechanism
 Define antigen
 Define pericardial fluid
 Define heartbeat
 Define source and sinks.
 Define puss
 Define angioplasty
 Define bypass surgery
Important Questions asked in previous board papers.
 Why transport is necessary for plants?
 How does transpiration occur in plants?
 Explain the opening and closing of the stomata.
 What are the factors affecting the rate of transpiration?
 What are the reasons for the creation of transpirational pull?
 How is plasma separated from blood?
 Difference between erythrocytes and leukocytes.
 Difference between granulocytes and agranulocytes.
 How human heart works?
 How lubb-dubb sound produced?
 Difference between arteries and capillaries
 Difference between atrial systole and ventricular systole

Class 10th biology
 Chapter 10 “Gaseous Exchange”
 Chapter 11 “Homeostasis”

Chapter 13 “Support and Movement”

 

 

Muhammad LuQman Ashrafhttp://beingghazali.com
Being Ghazali is a Biology, Nature, birds, and all about planets blog covering important CSS news and zoology-related posts. We plan to cover all biology topics and the latest information about zoology. Founded by "Muhammad LuQman Ashraf" with the Grace Of "Allah Almighty". We aim to discover new things, in the future and write all about Wildlife Sanctuary and National Parks in the world.

Related Articles

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles