Saturday, April 13, 2024

Class 10 Biology Chapter 10 Solved MCQs “Gaseous Exchange”

 

Start with name of God
Start work from the name of Allah Almighty, so we must succeed in every field of life.

10th class biology 1st chapter MCQs and Important Questions
Chapter 10:
“Gaseous Exchange”

1. The type of respiration that takes place in the presence of oxygen is called
a) Anaerobic respiration
b) Aerobic respiration
c) Cellular respiration
d) All of these
Sol: (b) Aerobic respiration
2. The type of respiration that takes place in the absence of oxygen is called
a) Aerobic respiration
b) Anaerobic respiration
c) Breathing
d) Cellular respiration
Sol: (a) Aerobic respiration
3. Taking in oxygen and giving out carbon dioxide is termed as
a) Breathing
b) Gaseous exchange
c) Respiration
d) All of these
Sol: (d) All of these
4. In young stems and leaves the gaseous exchange occurs through the
a) Stomata
b) Stomata and cuticle
c) Air spaces
d) All of these
Sol: (d) All of these
5. The certain pores in the layers of bark called
a) Mesophyll cells
b) phloem
c) Lenticels
d) Guard cell
Sol: (c) Lenticels
6. A narrow opening at the floor of the pharynx which leads into the larynx called
a) Nostrils
b) Nasal cavity
c) Lung
d) Glottis
Sol: (d) Glottis
7. The glottis is guarded by a flap of tissues called
a) Trachea
b) Bronchi
c) Epiglottis
d) Nostril
Sol: (c) Epiglottis
8. The larynx is made up of
a) Bone
b) Cartilage
c) Bone marrow
d) None of the above
Sol: (b) Cartilage
a) The larynx is also called
a. Black box
b. Voicebox
c. Vocal cards
d. Trachea
Sol: (b) Voicebox
9. What is the other name for the trachea
a) epiglottis
b) Windpipe
c) Diaphragm
d) All of these
Sol: (b) Windpipe
10. The length of the trachea is
a) 12mm
b) 12cm
c) 11cm
d) 11.5cm
Sol: (b) 12cm
11. What are the shaped cartilaginous rings in the walls of the trachea
a) D-shaped
b) C-shaped
c) U-shaped
d) B-shaped
Sol: (b) C-shaped
12. Each alveolar duct opens into a cluster of pouches called
a) Alveolar ducts
b) Alveoli
c) Bronchioles
d) All of these
Sol: (b) Alveoli
13. A pair of lungs in the
a) Coronal cavity
b) Thoracic cavity
c) Pelvic cavity
d) Abdominal cavity
Sol: (b) Thoracic cavity
14. How many pairs of ribs are in the chest wall of human
a) 23
b) 24
c) 12
d) 10
Sol: (c) 12
15. The rib muscle is called the
a) Eye muscle
b) Intercoastal muscle
c) Cardiac muscle
d) Smooth muscle
Sol: (b) Intercoastal muscle

16. The left lung is slightly ……….than right lung
a) Larger
b) Smaller
c) Equal
d) None of these
Sol: (b) Smaller
17. How many lobes does the left lung has
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Sol: (b) 2
18. How many lobes in the right lung
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Sol: (b) 3
19. The C-shaped cartilaginous rings in the wall of
a) Stomach
b) Alveoli
c) Trachea
d) Glottis
Sol: (c) Trachea
20. Which of the followings is called the voice box?
a) Larynx
b) Trachea
c) Diaphragm
d) Alveoli
Sol: (a) Larynx
21. The normal human-breathe rate is at rest
a) 15-30 times per minute
b) 16-20 times per second
c) 16-20 times per minute
d) 10-40 times per minute
Sol: (c) 16-20 times per minute

22. During exercise or other physical work the breathing rate may increase up to
a) 30-40 times per second
b) 30-40 times per minute
c) 20-40 times per minute
d) 10-40 times per minute
Sol: (b) 30-40 times per minute
23. Amount of nitrogen in expired air is
a) 78%
b) 79%
c) 21%
d) 0.04%
Sol: (b) 79%
24. Amount of oxygen in inspired air
a) 21%
b) 22%
c) 23%
d) 25%
Sol: (a) 21%
25. The inflammation of the bronchi or bronchioles is called
a) Pneumonia
b) Emphysema
c) Asthma
d) Bronchitis
Sol: (d) Bronchitis
26. Which disorders are caused by bacteria, viruses, and exposure to chemical irritants?
a) Asthma
b) Bronchitis
c) Pneumonia
d) Cancer
Sol: (b) Bronchitis
27. How many types of bronchitis
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
Sol: (b) Two

If you want to study concepts, Gaseous exchange in the human body, and names of organs in the diagram view.
Observed this:

Gaseous exchange in humans
class 10 biology chapter 10 gaseous exchange

28. bronchitis that usually lasts about two weeks and patients recover with no permanent damage called
a) Acute bronchitis
b) Chronic bronchitis
c) None of the above
d) All of these
Sol: (a) Acute bronchitis
29. bronchitis lasts for three months to two years.
a) Acute bronchitis
b) Chronic bronchitis
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Sol: (b) Chronic bronchitis
30. The symptoms like fever, cough, and mild wheezing ate symptoms of disorders
a) Bronchitis
b) Asthma
c) Pneumonia
d) Lung cancer
Sol: (a) Bronchitis
31. The destruction of the walls of the alveoli is called the
a) Pneumonia
b) Bronchioles
c) Emphysema
d) Asthma
Sol: (c) Emphysema
32. In which of the following disease the patient loss about 50% to 70% of his/her lung
a) emphysema
b) Lung cancer
c) Asthma
d) Bronchitis
Sol: (a) Emphysema
33. The infection of the lungs is called
a) Pneumonia
b) Lung cancer
c) Asthma
d) Bronchitis
Sol: (a) Pneumonia
34. Which disorder is the form of allergy
a) Emphysema
b) Asthma
c) Pneumonia
d) Lung cancer
Sol: (b) Asthma
35. What are the allergy-causing factor that causes asthma
a) Dust and perfumes
b) Smoke
c) Pollens
d) All of these
Sol: (d) All of these
36. The disease of uncontrolled cell division in the tissues of the lungs is called
a) Asthma
b) Lung cancer
c) Pneumonia
d) Emphysema
Sol: (b) Lung cancer
37. What is the main cause of lung cancer
a) Smoking
b) Carcinogen
c) Weight loss
d) Breathe
Sol: (a) Smoking
38. What is the main cause of any cancer
a) Smoking
b) Shortness of breath
c) Coughing
d) Carcinogens
Sol: (d) Carcinogens
39. How many carcinogens in cigarette smoke
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
Sol: (b) 50

40. The inhalation of smoke from another’s smoking is called
a) Active smoking
b) Passive smoking
c) Secondhand smoke
d) All of these
Sol: (b) Passive smoking
41. How many chemicals does “Tobacco” contain
a) 4000
b) Over 4000
c) Less than 4000
d) 3000
Sol: (b) Over 4000
42. A powerful poison that damage the brain tissues called
a) Nicotine
b) Carbon monoxide
c) Tar
d) Detergent
Sol: (a) Nicotine
43. world No Tobacco Day celebrated every year
a) 31st May
b) 21st May
c) 31st August
d) 31st July
Sol: (a) 31st May
44. Smoking also causes cancer in
a) Kidneys
b) Oral cavity
c) Pancreas
d) All of these
Sol: (d) All of these
45. How many times the tooth loss in smokers than in non-smokers
a) 1-2 times
b) 2-3 times
c) 3-4 times
d) 4-5 times
Sol: (b) 2-3 times

46. A muscular structure present below the lung are called
a) Bronchi
b) Diaphragm
c) Alveoli
d) Larynx
Sol: (b) Diaphragm
47. What type of blood vessels surrounds the alveoli
a) Artery
b) Veins
c) Capillary
d) Arteriole
Sol: (c) Capillary
48. Where does the gaseous exchange occurs in human
a) Alveoli
b) Pharynx
c) Larynx
d) Bronchi
Sol: (a) Alveoli

Important definition in chapter 10 of biology:
1. Define gaseous exchange
2. Define breathing
3. Define aerobic and anaerobic respiration
4. Define stomata
5. Define cellular respiration
6. Define lenticels
7. Define glottis and epiglottis
8. Define voice box
9. Define intercoastal muscles
10. Define inspiration
11. Define expiration
12. What is passive smoking?
13. What is nicotine?

Important questions that are asked in the previous board of Pakistan
1. Explain gaseous exchange in plants?
2. Explain the air passageway in humans?
3. Explain the mechanism of breathing?
4. What are bronchitis and its causes?
5. Difference between acute and chronic disorders?
6. What is a symptom of emphysema?
7. What are the causes and symptoms of pneumonia?
8. Explain asthma?
9. How is voice is produced?
10. What is lung cancer; write its causes and symptoms?
11. Write the bad effects of smoking?

 

Muhammad LuQman Ashrafhttp://beingghazali.com
Being Ghazali is a Biology, Nature, birds, and all about planets blog covering important CSS news and zoology-related posts. We plan to cover all biology topics and the latest information about zoology. Founded by "Muhammad LuQman Ashraf" with the Grace Of "Allah Almighty". We aim to discover new things, in the future and write all about Wildlife Sanctuary and National Parks in the world.

Related Articles

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles