Saturday, April 13, 2024

Biology 9th Class Chapter 6 MCQs “Enzymes”

 

Start work with the name of God
Start the work with the name of Allah, Inshallah Allah Almighty will help you

Biology 9th class MCQs and Questions

Chapter: 06

“Enzymes”

1.      All the chemical reactions taking place in the body are called

a)      Catabolism

b)      Metabolism

c)      Metabolites

d)     Anabolism

            Sol: (b) Metabolism

2.      The term metabolism derived from

a)      Latin word

b)      Greek word

c)      Persian word

d)     French word

             Sol: (b) Greek word

3.      The word “metabolism” meaning

a)      Altar

b)      Change

c)      Break

d)     Make

             Sol: (b) Change

4.      Who gave the concept of “metabolism” firstly

a)      Ibn Rushd

b)      Ibn Khaldun

c)      Ibn Sina

d)     Ibn-e-Nafees

                Sol: (d) Ibn-e-Nafees

5.      The biochemical reaction in which larger molecules are synthesized is called

a)      Catabolism

b)      Anabolism

c)      Biocatalyst

d)     Metabolism

            Sol: (b) Anabolism

6.      The biochemical reaction in which larger molecules are broken down is called

a)      Catabolism

b)      Anabolism

c)      Metabolism

d)     Enzymes

             Sol: (a) Catabolism

7.      Energy is released in

a)      Catabolism

b)      Anabolism

c)      Metabolism

d)     All of the above

             Sol: (a) Catabolism

8.      Energy is utilized in

a)      Metabolism

b)      Anabolism

c)      Catabolism

d)     None of the above

             Sol: (b) Anabolism

9.      The molecules that which enzyme act are called

a)      Products

b)      Substrate

c)      Biocatalyst

d)     Prosthetic group

             Sol: (a) Substrate

10.  The minimum energy required to start a reaction called

a)      Chemical energy

b)      Mechanical energy

c)      Activation energy

d)     Gravitational energy

             Sol: (c) Activation energy

11. Enzymes lower the activation energy in different ways like

a)      They may alter the shape of the substrate

b)      Some enzymes do so by disrupting the charge distribution on substrates

c)      By bringing substrate in the correct orientation to react

d)     All of these

              Sol: (d) all of these

12.  Who firstly used the term “enzyme”

a)      Alexander Fleming

b)      Winhelm Kuhne

c)      Jabir Bin Hayan

d)     Thomas Edison

             Sol: (b) Winhelm Kuhne

13.  When did Winhelm Kuhne firstly use the term enzyme

a)      1878

b)      1787

c)      1778

d)     1887

            Sol: (a) 1878

14.  Almost all enzymes are

a)      Lipids

b)      Carbohydrates

c)      Proteins

d)     Compounds

             Sol: (c) Proteins

15.  Enzymes are made up of

a)      Proteins

b)      Amino acids

c)      Lipids

d)     Fats

            Sol: (b) Amino acids

16.  The enzyme which works inside the cell are called

a)      Extracellular enzyme

b)      Intracellular enzyme

c)      Active site

d)     All of these

             Sol: (b) Intracellular enzyme

 

17.  The catalytic region of an enzyme known as

a)      Activators

b)      Active site

c)      Substrate

d)     Inhibitors

             Sol: (b) Active site

18.  Enzyme activity can be regulated by

a)      Inhibitors

b)      Activators

c)      Both (a) and (b)

d)     None of the above

              Sol: (c) Both (a) and (b)

19.  Some enzymes require non-protein molecules or ions called

a)      Cofactor

b)      Coenzyme

c)      Prosthetic group

d)     All of the above

            Sol: (a) Cofactor

20.  Flavin and heme are

a)      Organic cofactor

b)      Inorganic cofactor

c)      Both (a) and (b)

d)     None of the above

            Sol: (a) Organic factor

21.  If organic cofactors are tightly bound to the enzyme, then they are called

a)      Coenzyme

b)      Prosthetic group

c)      Active site

d)     Saturation of enzyme

            Sol: (b) Prosthetic group

22.  If organic cofactors are loosely attached to enzyme then they are called

a)      Prosthetic group

b)      Activators

c)      Prosthetic group

d)     Coenzyme

           Sol: (d) Coenzyme

 

23.  Which of the following vitamins act as a coenzyme?

a)      Thiamine

b)      Riboflavin

c)      Folic acid

d)     All of these

             Sol: (d) All of these

24.  Which enzymes are used for the removal of protein stains from clothes

a)      Lipase enzyme

b)      Protease enzyme

c)      Amylase enzyme

d)     Xylanase enzyme

             Sol: (b) Protease enzyme

25.  Enzymes break starch to………..its viscosity that aids in making paper

a)      Lower

b)      Increase

c)      Equal

d)     None of the above

             Sol: (a) Lower

26.  The optimum temperature for the maximum working speed of human enzymes

a)      38℃

b)      39℃

c)      36.7℃

d)     37℃

             Sol: (d) 37℃

27.  Which enzyme is used in dishwashing to remove resistant starch residues?

a)      Lipase

b)      Amylase

c)      Ligase

d)     All of these

            Sol: (b) Amylase

28.  All enzyme work at their maximum rate at a narrow range of PH called

a)      PH

b)      Optimum temperature

c)      Optimum PH

d)     Denaturation of an enzyme

             Sol: (c) Optimum PH

 

29.  Change in a PH can affect the ionization of the

a)      Lipids

b)      Carbohydrates

c)      Proteins

d)     Amino acids

             Sol: (d) Amino acids

30.  Pepsin is active in an acidic medium and has

a)      Low PH

b)      High PH

c)      Moderate PH

d)     Zero PH

            Sol: (a) Low PH

31.  Trypsin (work in the small intestine) shows its activity in an alkaline medium has

a)      High PH

b)      Low PH

c)      Zero PH

d)     All of the above

            Sol: (a) High PH

32.  Which enzyme is best for weight loss

a)      Lipase

b)      Protease

c)      Amylase

d)     All of the above

            Sol: (d) All of the above

33.  Who proposed the “Lock and key model”

a)      Emil Fisher

b)      Daniel Koshland

c)      Winhelm Kuhne

d)     Thomas Edison

             Sol: (a) Emil fisher

34.  When did “Emil Fisher” propose the “Lock and key model”

a)      1895

b)      1896

c)      1994

d)     1893

             Sol: (c) 1894

35.  Which model explains enzyme specificity

a)      Lock and key model

b)      Induced fit model

c)      None of the above

d)     All of these

            Sol: (a) Lock and key model

36.  Who proposed the “Induced fit Model”

a)      Emil Fisher

b)      Daniel Koshland

c)      Charles Darwin

d)     None of the above

            Sol: (b) Daniel Koshland

37.  When did American Biologist suggest a modification to the lock and key model and proposed the “Induced fit model”

a)      1958

b)      1968

c)      1938

d)     1987

             Sol: (a) 1958

38.  Which model of the enzyme is more acceptable

a)      Lock and key model

b)      Induced fit model

c)      Both (a) and (b)

d)     None of the above

          Sol: (b) induced fit model

39.  How many enzymes are known

a)      1000

b)      2000

c)      3000

d)     3500

           Sol: (b) 2000

40.  Which enzyme is used to break peptides bonds in proteins

a)      Amylase

b)      Ligase

c)      Protease

d)     All of these

            Sol: (c) Protease

41.  Starch is broken down by an enzyme called

a)      Pepsin

b)      Lipase

c)      Ligase

d)     Amylase

            Sol: (d) amylase

42.  Which enzyme act only on lipids

a)      Trypsin

b)      Pepsin

c)      Lipase

d)     Ligase

           Sol: (c) Lipase

43.  Specificity of different enzymes is determined by the shapes of their

a)      Substrate

b)      Active site

c)      Product

d)     All of these

              Sol: (b) Active site

 

An important definition of this chapter that is asked in the previous board:

1.      Define metabolism

2.      Define catabolism

3.      Define enzymes

4.      Define activation energy

5.      Define coenzyme

6.      Define cofactors

7.      Define optimum temperature

8.      Define PH

9.      Define substrate and product.

10.  Explain the role of biological detergent in the use of enzymes.

11.  Define the prosthetic group.

12.  Define amylase

13.  Define lipase.

Important Questions asked in the previous board of Pakistan

1.      How enzyme reduces activation energy?

2.      Difference between intracellular and extracellular enzymes with examples.

3.      Write any 6 characteristics of enzymes?

4.      Write the use of enzymes?

5.      Write the mechanism of an enzyme’s action.

6.      Write and explain models of enzyme action with diagrams

7.      Prove that enzymes are very specific?

(Work hard, “A good Leader is not made overnight”.) (“Take challenges, challenges teach people what they are capable of doing”)

Note:

If you want to study the full book study of Biology, if you want to prepare for the test PPSC and other tests related to biology, you can study this website Beingghazali.com because I write each line and make MCQs of all books of grades 9th, 10th, 11th, and 12th and other about biology and wildlife.

Related Search:

Class 9th Biology:

 

Muhammad LuQman Ashrafhttp://beingghazali.com
Being Ghazali is a Biology, Nature, birds, and all about planets blog covering important CSS news and zoology-related posts. We plan to cover all biology topics and the latest information about zoology. Founded by "Muhammad LuQman Ashraf" with the Grace Of "Allah Almighty". We aim to discover new things, in the future and write all about Wildlife Sanctuary and National Parks in the world.

Related Articles

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles